Psí infekce

17.10.2009 10:44

PSINKA – je velmi nebezpečné virové onemocnění psů. Infekce se projevuje v několika formách – plicní, katarální (postihuje zažívací trakt), nervové, kožní. Zvláště vnímavá jsou štěňata, ale onemocnět mohou také starší zvířata. Dostavují se horečky, nechutenství, výtoky z očí a nosu, kaše, zvracení a průjem, netečnost zvířat. Při postižení nervového aparátu vídáme rovněž křeče a často dochází k úhynu nemocných psů. Nebezpečí psinky spočívá rovněž v tom, že i u úspěšně vyléčeného psa se mohou v průběhu života objevovat komplikace, např. postižení zubní skloviny, tzv. psinkový chrup, postižení kloubů, záškuby různých svalových skupin.

PARVOVIRUS – způsobuje vysoce nakažlivé onemocnění psů, které se projevuje zvracením a průjmy a často končí úhynem. Nacházíme ho velmi často v populaci štěňat. Nejčastějším zdrojem nákazy je kontaminovaný trus, kterým se nakazí jeden pes od druhého. Pasivně se může přenášet parvovirus rovněž kontaminovanou srstí, tlapkami a infikovanými předměty. Potřísněné klece, boty či různé předměty, se kterými infikovaný pes přišel do styku, mohou být rovněž zdrojem viru pro vnímavého psa. Parvoviry jsou navíc extrémně odolné jak proti vysokým a nízkým teplotám, tak i proti většině dezinfekčních prostředků.

DŮLEŽITÉ!
Pokud se v domácnosti nacházel pes s klinickými projevy psinky a parvovirózy, přičemž nezáleží na tom, zda se vyléčil, či uhynul, je potřeba i přes důkladnou dezinfekci všech prostor a prostředí počkat s příchodem nového štěněte alespoň půl roku nebo si pořídit štěně již plně očkované, s dostatečnou hladinou protilátek proti těmto infekcím. V praxi to znamená přivést si dobře naočkované štěně starší 4 měsíců.

KORONAVIRUS – je vedle parvoviru další virus, který je dnes nejčastější příčinou virového průjmu. Může postihovat psy různého stáří, nejčastěji se však vyskytuje u štěňat. Příznaky onemocnění jsou průjmy, zvracení, silná žízeň, nechutenství a celková sešlost. Mohou se vyskytovat také případy, kdy se pes nakazí oběma viry (parvo- i koronavirem) najednou. Současná infekce různými viry a přidruženou bakteriální mikroflórou vede často k těžkému zánětu zažívacího traktu a k úhynům.

INFEKČNÍ TRACHEOBRONCHITIDA
– známé pod názvem „psincový kašel“ je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění, jehož podstatou je infekce komplexem různých virů a bakterií. Jde především o adenoviry, virus parainfluenzy psů, reovirus psů, mohou se přidružit také další viry (např. virus psinky, parvovirus, příp. mykoplazmata). Jako sekundární bakteriální mikroflóra se přidružují mnohé bakterie, které komplikují prvotní onemocnění a zhoršují jeho klinický obraz. Jako hlavní příznak se u tohoto infekčního onemocnění velmi výrazně projevuje silný kašel se zvracením a dávením, dostavují se také výtoky, často až hnisavé, z očí a nosu.

BORELIÓZA PSŮ – (lymeská choroba) je zdlouhavá bakteriální infekce, která může navodit dlouhodobě bolestivé stavy. Hlavními příznaky jsou artritidy s náhlým vznikem značných bolestí, dostavuje se kulhání, horečky, nechutenství,netečnost a deprese. Těžké formy boreliózy postihují srdce, mozek a ledviny.

LEPTOSPIRÓZA – je bakteriální onemocnění, jehož původce nacházíme velmi často u volně žijících zvířat, která je mohou po dlouhou dobu vylučovat a šířit tak infekci. Pes se nakazí přímo od nemocných zvířat nebo pitím kontaminované vody. Jako hlavní příznaky lze uvést vysoké horečky,žloutenku, krváceniny na sliznicích a krev v trusu.

VZTEKLINA – je jedna z nejobávanějších velmi nebezpečných nákaz zvířat. Atakuje mozek a onemocnění končí vždy smrtí. Psi se mohou nakazit po pokousání od vzteklého volně žijícího zvířete (lišky či jezevce). Jde o velmi nebezpečné onemocnění, protože se může nakazit i člověk – po pokousání nebo poranění od infikovaného psa. Proto je očkování proti vzteklině u psů starších 6 měsíců povinné a musí být každoročně obnovováno.

Jak chránit naše psy před uvedenými nákazami?

Ochrana před infekčními chorobami je spojena jednak s obecnou péčí o zdraví, zajištěním optimální výživy a dobré kondice zvířat, jednak omezení styku našeho miláčka s nakaženými zvířaty. Dalším předpokladem je je však nutnost mít své psy v imunitě proti uvedeným infekčním chorobám a pravidelným ochranným očkováním udržovat trvale vysoké hladiny specifických protilátek.

Samozřejmě vám odborně poradí veterinární lékař, jaké vakcinační schéma je pro vašeho psa nejlepší. Využitím a dodržováním jeho dobrých rad můžete udržovat svého svěřence v dobrém zdravotním stavu a prožít s ním mnoho radostných chvil a spokojené soužití po mnoho let.

Kontakt

PUDL KLUB, z.s.

pudlklub@email.cz

Smečenská 737
Kladno IV
272 04

312 269 260

Vyhledávání

TOPlist

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode