Péče o klouby

17.02.2010 16:30

Nejen humánní medicína, ale i veterinární medicína se velice rychle vyvíjí. Naši předkové se snažili své kloubní obtíže alespoň částečně zmírnit tím, že pojídali zvířecí chrupavky. Později se přešlo k podávání želatiny, neboli kolagenního hydrolyzátu. Stejně jako žvýkání chrupavek je v dnešní době již poněkud překonaná i samotná želatina. Moderní věda o výživě se soustředila na studium přesného složení chrupavky a na to, co v nemocné chrupavce chybí. V současné době jsme již schopni nejen přesně stanovit, z čeho se chrupavka skládá, ale i izolovat látky, které později do chrupavky dodáváme jako stavební kameny pro její vlastní regeneraci. Stejný vývoj zaznamenala i veterinární medicína.

Kloubní chrupavka se skládá jednak z buněk chrupavky, chondrocytů, jednak z mezibuněčné hmoty. Mezibuněčnou hmotu rozdělujeme na složku vláknitou a amorfní. Vláknitá složka je tvořena kolagenními vlákny typu II a amorfní složka tzv. proteoglykany. Pro podporu zrání kolagenních vláken je velmi důležitá síra, která vytváří tzv. disulfidové můstky, pomocí kterých dochází k větší stabilitě kolagenu. Čím více disulfidových můstků, tím více je kolagen stabilnější a následkem toho také pevnější. To je pro správnou funkci kloubních chrupavek, kloubního pouzdra, vazů a šlach velmi důležité.

Pod pojmem proteoglykany se skrývá komplex bílkoviny a glykosaminoglykanu (aminocukru). Výchozím substrátem pro syntézu glykosaminoglykanů je glukosamin-4-sulfát. Tato látka navíc snižuje produkci volných kyslíkových radikálů, což úzce souvisí s jejími protizánětlivými účinky. To je jedním z důvodů, proč glukosamin-4-sulfát sehrává nepostradatelnou úlohu v léčbě kloubních onemocnění. Mezi glykosaminoglykany, vyskytujícími se v kloubu, nejčastěji řadíme chondroitin-4-sulfát, chondroitin‑6-sulfát, keratansulfát II a kyselinu hyaluronovou, která je součástí synoviální tekutiny (kloubního mazu). Glykosaminoglykany v chrupavčité tkáni váží vodu a chrání chrupavku před destrukcí. Pro farmaceutické účely se glukosamin-4-sulfát získává ze schránek krabů a chondroitin-4-sulfát s chondroitin-6-sulfátem z vepřové kůže nebo z chrupavky hovězího dobytka (nosní přepážka, trachea). Dalším možným zdrojem chondroitinu je žraločí chrupavka, výtažek ze sumýšů či z některých druhů mlžů.


Prevence kloubních onemocnění

V prevenci kloubních onemocnění je důležité dodávat nejen tyto látky, ale současně i látky, které podporují jejich zabudování do kloubní chrupavky. Mezi ně patří např. látka MSM (methylsulfonylmethan), která dopraví glukosamin-4-sulfát přímo do struktur kloubu (glukosamin sulfát je součástí nejen kloubní chrupavky, ale i kloubních pouzder, vazů a hlavně synoviální tekutiny, která zabezpečuje vzájemné bezproblémové tření kloubních ploch). Látka MSM je přírodní sloučenina, která se získává z lýka severoamerických borovic (patentové označení Alavis MSM a Lignisul MSM garantuje čistotu MSM 99,97 %). MSM je hlavním derivátem látky DMSO, která je v humánní a veterinární medicíně běžně používaná. Látka MSM je na rozdíl od DMSO bez nepříjemného sirného zápachu a chuti po síře. Kromě výše zmíněného účinku má MSM účinky analgetické (protibolestivé) a antiflogistické (protizánětlivé). Působí přímo na potlačení mediátorů zánětu (chemické látky způsobující zánět a bolestivost).

Terapie kloubních onemocnění

V humánní i veterinární medicíně je vždy důležité řešit prvotní příčinu, než se potýkat pouze se symptomatickou léčbou. Při kloubních onemocněních je velmi důležité odstranění příčiny bolesti (tou je probíhající zánět, lépe řečeno mediátory zánětu) a dále napravení defektů chrupavky. Tyto dvě věci jsou jedním ze základních cílů při terapii kloubních problémů, neboť s jejich vyřešením souvisí bezbolestný a bezstarostný pohyb našich zvířat. Protože pohyb je pro ně jednou z nedůležitějších věcí jejich života, je potřeba věnovat pohybu značnou pozornost.

Další neméně důležitou vlastností látky MSM je schopnost zpevňovat vazy a tím napravovat tzv. prošlapy tlapek, event. subluxace a luxace patelly (neúplné a úplné vykloubení kolenních čéšek). Pevné kloubní vazy jsou velmi důležité pro správnou funkci kloubu. Při uvolněných vazech dochází ke kloubní instabilitě, což znamená, že kloubní hlavice správně nezapadá do kloubní jamky, dochází k výkyvným pohybům a riziko vykloubení je značné. Při kloubní instabilitě se díky nefyziologickým pohybům kloubu poškozuje kloubní chrupavka. Nesprávné tření chrupavek a narážení kloubní hlavice do jamky a jejích okrajů způsobuje mikrotraumata chrupavky, která se později zvětšují, až vznikají artrotické změny. Pokročilé stádium onemocnění je doprovázeno výraznou bolestivostí a hlavně zánětem. Počátek onemocnění často ani nezaznamenáme, proto je vždy lepší dodržovat zásady prevence, kdy se mírně poškozená chrupavka hojí mnohem lépe než při pokročilých změnách.  Prvotní změny se vyhojí tzv. bez následků, kdežto pokročilé artrotické změny se hojí již s určitým defektem. Vzhledem ke skutečnosti, že velká a obří plemena vznikla díky našemu šlechtitelskému a chovatelskému záměru, je potřeba zejména u nich dbát na prevenci toho, co jsme svým šlechtěním způsobili.

Další pozitivní vlastností látky MSM je antiedematozní účinek (působí proti otoku). Zánětlivé onemocnění kloubu je často doprovázeno otoky, které jsou způsobeny únikem a hromaděním tekutiny v mezicévním prostoru. Svými antioxidačními a detoxikačními účinky se MSM podílí na odbourávání poškozené kloubní tkáně.

Jiná neméně důležitá látka používaná při kloubních onemocněních je olej z brutnáku lékařského. Tento olej je bohatý na polynenasycenou mastnou kyselinu gama-linolenovou, která vykazuje pozitivní vliv na průběh zánětlivého postižení kloubů, snižuje produkci prozánětlivých cytokinů (látky bílkovinné povahy, produkované buňkami při zánětu, mohou se podílet na vzniku horečky) a reaktivních kyslíkových radikálů (oxidanty poškozující chrupavku). Navíc slouží jako zdroj prostaglandinu E1, který zmírňuje riziko tvorby krevních sraženin a stimuluje činnost imunitního systému. Olej z brutnáku lékařského je bezpečná látka, u které nikdy nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky.

V dnešní době je velmi široká škála chondroprotektivních preparátů. Při jejich volbě je vždy důležité brát v úvahu jejich složení jak po stránce kvalitativní (kompozice preparátu) tak i kvantitativní (množství obsahových látek). Je třeba, aby obsahové látky byly v účinné koncentraci a rovněž v takové chemické podobě, která je pro organismus nejlépe vstřebatelná. Často je důležitá i forma, ve které se přípravek podává; ne všichni psi jsou ochotni zkonzumovat vše, co jim nabídneme. Chondroprotektiva na našem trhu jsou ve formě sypké, tekuté a tabletové. Tabletová forma zajišťuje přesné dávkování, tekutá a sypká forma umožňuje zamíchání přípravku do stravy.
 

Článek je publikován s laskavým svolením autorky:

MVDr. Tereza Šnepová                                                                            

Patron ca, s.r.o., K Labeškám 821, 149 00 Praha 4

Tel.: 244 402 819, 724 091 241

E-mail: snepova@alavis.cz


Kontakt

PUDL KLUB, z.s.

pudlklub@email.cz

Smečenská 737
Kladno IV
272 04

312 269 260

Vyhledávání

TOPlist

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode